Grzyby do zadań specjalnych 2: Zdolności fermentacyjne drożdży

Praktyczne doświadczenie. Dlaczego ciasto drożdżowe nie każdemu „wychodzi”? 

Grzyby są spotykane w życiu codziennym. Są wykorzystywane w wielu gałęziach przemysłu, m.in. w przemyśle spożywczym. Jednokomórkowe grzyby - drożdże piekarnicze Saccharomyces cerevisie są, ze względu na zdolności fermentacyjne, niezbędne do prawidłowego wypieku pieczywa, ciast drożdżowych czy też produkcji piwa. Jak przebiega proces fermentacji? Co jemu sprzyja? Praktyczne i efektowne doświadczenie pozwala uczniom i uczennicom samodzielnie zaobserwować to zjawisko.

Scenariusz jest częścią cyklu zajęć, poświęconego grzybom:

Temat 1: Formy organizacji ciała grzybów – organizmy jednokomórkowe i strzępkowe - uczniowie poznają formy morfologiczne budujące ciało grzybów (formy jednokomórkowe, strzępkowe).

Temat 2: Wykazanie zdolności fermentacyjnych drożdży - uczniowie dowiadują się czym jest proces fermentacji i w jaki sposób zachodzi.

Temat 3: Budowa owocnika przedstawiciela grzybów wielkoowocnikowych (Macromycetes) na podstawie pieczarki dwuzarodnikowej - uczniowie oglądają makroskopowo owocniki pieczarki, poznają jego części.