Grzyby do zadań specjalnych 3: Budowa owocnika

Praca z mikroskopem. Jakie części owocnika pieczarki zjadamy?

Popularne owocniki pieczarki łąkowej Agaricus campestris czy pieczarki dwuzarodnikowej Agaricus bisporus są bogatym źródłem witamin z grupy B, mikroelementów, a także białka i są chętnie stosowane w kuchni do wzbogacania smaku potraw. Podczas zajęć uczniowie odkrywają, jak zbudowane są grzyby wielkoowocnikowe.

Scenariusz jest częścią cyklu zajęć, poświęconego grzybom:

Temat 1: Formy organizacji ciała grzybów – organizmy jednokomórkowe i strzępkowe

Uczniowie poznają formy morfologiczne budujące ciało grzybów (formy jednokomórkowe, strzępkowe).

Temat 2: Wykazanie zdolności fermentacyjnych drożdży

Uczniowie dowiadują się czym jest proces fermentacji i w jaki sposób zachodzi.

Temat 3: Budowa owocnika przedstawiciela grzybów wielkoowocnikowych (Macromycetes) na podstawie pieczarki dwuzarodnikowej

Uczniowie oglądają makroskopowo owocniki pieczarki, poznają jego części.